Русия получи предупреждение, че лекоатлетите ѝ няма да бъдат допуснати до

...
Русия получи предупреждение, че лекоатлетите ѝ няма да бъдат допуснати до
Коментари Харесай

Русия получи нов олимпийски ултиматум за леката атлетика

Русия получи предизвестие, че лекоатлетите ѝ няма да бъдат позволени до присъединяване на олимпийските игри в Токио 2020, даже като неутрални , в случай че съветската федерация (ВФЛА) не признае, че е подправяла документи и е лъгала, с цел да избави международен първенец от наказване за допинг.

Руската централа върви към удължение на замразеното участие ново изключване от международната федерация, а наказването бе предложено от атлетическия съюз по интегритет (AIU). Обвиненията против ВФЛА са в подправяне на документи и прикриване на международния първенец в скока на височина в зала от 2018 г. Данил Лисенко, който през същата година е пропуснал три допинг теста. Според AIU Русия би трябвало да получи " допустимо най-тежко наказване ", защото чиновници на федерацията съзнателно са прикривали спортиста.

" Бордът на AIU намира за тъпо, че макар ясните и безапелационни доказателства, съветската федерация избра да не признае дейностите и пропуските на чиновниците, шефовете и представители си, които са виновни съгласно антидопинговите правила. Нашата позиция е, че виновната федерация би трябвало да признае нарушаванията си и да покажа разкайване. Руската федерация избра да не прави и двете. Вместо това, избра да отхвърля всякаква интервенция в тази ситуация, да упреква другите и да нападна процеса. Този метод е надълбоко стеснителен за AIU, защото наподобява, че актуалното управление на ВФЛА е просто продължение на предходното ", се споделя в известието. 

Членствоно на Русия в международната атлетика бе замразено през ноември 2015 година поради редица допинг нарушавания. Според AIU това, че съветската федерация продължава да прави сходни нарушавания, демонстрира, че не са си взели поука. " Предвид обстоятелството, че предходните наказания явно не стопират съветската федерация да прави нови нарушавания, международният атлетически съвет би трябвало да обмисли налагането на най-тежките наказания, в това число сериозна санкция и преустановяване на участието ", се споделя още в известието. 

Руската федерация е дала отговор на обвиняванията на 2 януари, а по-късно още един на 16 януари. От AIU прецизират, че три пъти са удължавали периода и ВФЛА е имала общо 8 седмици да потвърди невинността си, само че не го е направила. " ВФЛА е имала опция да даде всевъзможни доказателства, които оспорват обвиняването. До момента не го е направила ", гласи още позицията. Една от рекомендациите на AIU обаче е да се спре опцията състезатели, които потвърдят, че не са нарушавали антидопинговите правила, да могат да вземат участие като неутрални в огромни надпревари. 

След отчета на AIU, международната федерация по лека атлетика (преди IAAF, в този момент с името Световна атлетика) непосредствено сложи изискване на съветската федерация да признае виновността си. 

" Обвиненията от AIU против съветската федерация са извънредно съществени. Международната федерация ще изпрати писмо до настоящия президент на ВФЛА и до новия състезателен министър на Русия, в която ще изясни, че в случай че не престават със настоящия метод на цялостно отказване, ще вложим нужните запаси да представим обвиняванията в Спортния трибунал в Лозана. Световният съвет няма да приема молби за издаване на позволение за присъединяване с безпристрастен статут. Ако ВФЛА и някогашните й чиновници признаят обвиняванията, съветът ще позволи присъединяване на спортисти като неутрални; ще обмисли наказания против съветската федерация, които няма да включват преустановяване на участието й и ще реши какъв ще е новия развой по възобновяване на ВФЛА като член ", се споделя в известие от интернационалната федерация.

Бившият президент на ВФЛА Дмитрий Шляхтин подаде оставка през ноември, откакто се потвърди, че той е един от чиновниците, упрекнати от AIU за възпрепятстване на инспекциите против Лисенко, който е вицешампион от международното състезание навън през 2017. Шляхтин бе упрекнат в това, че е употребявал подправени медицински документи , с цел да може Лисенко да избегне наказване и да не оказва помощ на следствието. Изпълнителният шеф на ВФЛА Александър Паркин също бе упрекнат в машинация, а AIU уточни общо 7 чиновници на федерацията. Шляхтин бе заменен от Юлия Тарасенко, на което се гледа като на продължение на предходния режим. 

Две рускини завоюваха златни медали на последното международно състезание по лека атлетика в Доха (Кат) през 2019 като неутрални. Мария Ласицкене взе златото в скока на височина, а Анжелика Сидорова стана шампионка в овчарския скок.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР